in

Domena “.hr” danas slavi 26. rođendan

Više od sto tisuća registriranih domena

.hr domena

Na današnji dan prije 26 godina Međunarodna organizacija ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), zadužena za upravljanje globalnim domenskim internet prostorom, dodijelila je CARNetu upravljanje nacionalnom domenom Hrvatske.

Prva registrirana domena bila je srce.hr

Od tog dana broj domena konstantno raste i trenutno je registrirano njih 104 396. Za razliku od drugih europskih zemalja, Hrvatska jedina omogućava svojim građanima i pravnim osobama registraciju besplatnih “.hr” domena i time potiče kreiranje virtualnog identiteta.

Gotovo 70 posto registriranih domena je besplatno, dok se naplatne domene registriraju isključivo kod ovlaštenih registrara.

CARNET je 2012. godine preuzeo sve elemente upravljanja i administracije. Tada je i napušten papirnati koncept registracije domena te je uvedena internetska registracija čime su se bitno ubrzali i pojednostavili procesi vezani za besplatne domene.

Sve “.hr” domene registriraju se u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom. Posljednjim izmjenama Pravilnika omogućena je registracija domena sastavljenih isključivo od brojki, domena s hrvatskim dijakritičkim znakovima (č, ć, ž, đ, š) te domena sastavljenih od jednog ili dva alfanumerička znaka.

Sve informacije o .hr domeni potražite na adresi: www.domene.hr

splitski polumaraton

VIDEO Kadrovi su nestvarni, pogledajte kako je izgledao 19. splitski polumaraton