in

BERLINALE 2019. Održane svjetske premijere hrvatskih filmova

Na ovogodišnjem Berlinaleu predstavljeni hrvatski filmovi, otkrijte koji

Foto: scena iz filma "Bog postoji, njeno ime je Petrunija"

Film Bog postoji, njeno ime je Petrunija redateljice Teone Strugar Mitevske prikazan je u sklopu glavnog natjecateljskog programa u nedjelju 10. veljače, a Šavovi redatelja Miroslava Terzića u programu Panorama dan kasnije, u ponedjeljak 11. veljače. Oba filma su manjinske hrvatske koprodukcije čiji je hrvatski koproducent Spiritus movens.

Ovacije kojima je popraćeno prikazivanje oba filma, sjajne kritike i fenomenalne reakcije struke pokazale su da je HAVC, uz pomoć svog umjetničkog savjetnika Marka Njegića, sjajno i pravovremeno reagirao kada se uključio u sufinanciranje filmova pred kojima je sjajna budućnost – kako u smislu velikih i važnih festivalskih nagrada, tako i u iznimnom društvenom značaju” izjavio je Daniel Rafaelić, ravnatelj HAVC-a.

Makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuska koprodukcija

Dugometražni igrani film Bog postoji, njeno ime je Petrunija makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske, nastao je u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji. Osim hrvatske koproducentice filma Zdenke Gold (Spiritus movens) svečanoj premijeri su nazočili art director Željka Burić, snimatelj zvuka Hrvoje Petek, casting direktorica Marina Redžepović te glumci Ljiljana Bogojević i Mario Knezović.

Radnja filma odvija se u gradu Štipu u istočnoj Makedoniji gdje svakog siječnja lokalni svećenik u rijeku baci drveni križ koji izranjaju stotine muškaraca. Onoga tko ga izroni pratit će sreća i uspjeh. Ovaj put za križem je zaronila i Petrunija te ga uspijeva ugrabiti prije drugih. Njeni suparnici su bijesni.

Srpsko-slovensko-hrvatsko-bosanska koprodukcija

Dugometražni igrani film Šavovi srpskog redatelja Miroslava Terzića, nastao je u srpsko-slovensko-hrvatsko-bosanskoj koprodukciji. Film se bavi temom tek rođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama, prema svjedočenju stotina roditelja, proglašavane mrtvima, a zapravo prodavane na usvajanje.

berlinale 2019.
Foto: scena iz filma “Šavovi”

Scenarij za film inspiriran je svjedočenjem jedne od majki koja vjeruje da joj je dijete oteto. Nakon što je godine provela na sudovima i općinama pokušavajući dokazati svoju sumnju, vjeruje da je konačno, nakon dva desetljeća potrage i borbe, uspjela pronaći svog nestalog sina – mladića od 20 godina koji živi sa svojom novom obitelji u okolici Beograda.

Obje premijere su prošle izvrsno. Publika je fantastično prihvatila oba filma uz ‘standing ovations’. Jako sam sretna i ponosna na ekipe oba filma, a pogotovo na naše glumce i filmske djelatnike koju su sudjelovali u stvaranju ovih malih remekdjela” izjavila je hrvatska koproducentica oba filma Zdenka Gold.

Scenarij potpisuje Elma Tataragić, direktor fotografije je Damjan Radovanović, montažerka Milena Z. Petrović, a autorica glazbe Aleksandra Kovač. Uz Zdenku Gold na filmu su radili scenografkinja Ana Buljan, Zoran Vujić, glumica Ksenija Marinković, asistentica produkcije Branka Rušnov i mnogi drugi. Film je nastao pod okriljem producenata Uliksa Fehmiua i Milene Trobozić Garfield (West End Production) iz Srbije. Financijski je podržan i od Eurimagesa.

Najpoznatiji berlinski filmski festival

69. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu održava se do 17. veljače 2019. godine u glavnom gradu Njemačke. Filmovi odabrani u glavni natjecateljski program obuhvaćaju sadašnje i buduće smjerove kretanja ‘sedme umjetnosti’. Najboljim filmovima dodjeljuju se Zlatni i Srebrni medvjedi.

Panorama je program Berlinalea posvećen novim filmovima etabliranih redatelja, debitantskim filmovima i otkrićima, a srce programa čine filmovi s jakim autorskim vizijama. Filmovi prikazani u tom programu konkuriraju za osam prestižnih nagrada, od kojih je najznačajnija Panorama Audience Award – nagrada koju dodjeljuje više od 20 000 posjetitelja Berlinalea.

Franck

Franck traži nove mlade nade, donosimo uvjete za početak pripravništva

Zvijezda ulje

Do sredine ožujka kupnjom Zvijezdina suncokretovog ulja pomažete djeci sa sindromom Down