in

Ovo su 44 skrivena blaga Europe, pogledajte koje europske destinacije treba posjetiti

Hrvatski otok Pag je na 9. mjestu

Portugal – Azores © vickysp / stock.adobe.com

Otok Pag našao se na popisu najposebnijih destinacija kreiranoj kako bi se zaljubljenike u putovanja inspiriralo za odabir sljedećeg odredišta. Riječ je o vodiču „Top Hidden Treasures“ koji je predstavio Mastercard, a otok Pag je zauzeo 7. mjesto među 44 destinacije u jednako toliko europskih zemalja.

Skrivena blaga Europe rangirana prema “nerazvikanosti”

Ljestvica „Top Hidden Treasures“ kreirana je pomoću podataka kompanije Mastercard te preporuka više od 20 turističkih blogera i stručnjaka iz različitih europskih zemalja. Destinacije su rangirane prema ljepoti, „nerazvikanosti“ u europskim razmjerima, aktivnostima koje nude, prilagođenosti različitim dobnim skupinama, trošku boravka te praktičnosti.

skrivena blaga Europe
Austria | Foto: © mRGB / stock.adobe.com

Pod tim se podrazumijevaju jednostavnost komunikacije, lokalne transportne mogućnosti, sigurnost, turistička infrastruktura, kvaliteta usluge i mogućnosti plaćanja. Uz visoke bodove u svim ovim kategorijama, 7. mjestu Paga, inače 5. po veličini jadranskog otoka, zasigurno su doprinijele brojne posebnosti. To su proizvodi poput čipke, sira, janjetine, soli i maslinovog ulja, ali i bogat noćni život te razvijena festivalska scena.

skrivena blaga Europe
Foto: © xbrchx / 123rf.com

Otok Pag uključen je i među odredišta programa Priceless Croatia pa korisnici Mastercard kartica imaju priliku uživati u zvukovima elektronske glazbe i VIP iskustvu na trodnevnom festivalu plutajućeg NOA Beach Cluba.

Na vrhu liste nalazi se Asturija – pokrajina u sjevernoj Španjolskoj koju krase znamenitosti poput samostana Covadonge.

skrivena blaga Europe
Španjolska | Foto: © mrks_v / stock.adobe.com

Riječ je o uistinu prelijepom dragulju koji još uvijek nije preplavljen turistima i koji nudi prihvatljive cijene. Na drugom je mjestu srednjovjekovni grad Zebugg na Malti, dok je na trećem mjestu austrijska pokrajina Salzkammergut s jezerom Hallstatt.

 

Top 15 destinacija s popisa „Hidden Treasures“
1. Asturija i samostan Covadonga, Španjolska 9. Volos i regija Pelion, Grčka
2. Mdina i Zebbug, Malta 10. Velika Planina, Slovenija
3. Pokrajina Salzkammergut, Austrija 11. Kaszuby, Poljska
4. Azori, Portugal  12. Naarden, Nizozemska
5. Perast, Crna Gora 13. Rt Kolka, Latvija
6. Lednice-Valtice, Češka 14. Delta Dunava, Rumunjska
7. Otok Pag, Hrvatska 15. Balaton, Mađarska
8. Otok Saaremaa, Estonija  

 

Hrvati putuju najviše, i to najčešće u BiH, Sloveniju, Austriju i Italiju

Studija među potrošačima koju je Mastercard proveo 2016. u 13 europskih zemalja otkrila je da Hrvati godišnje radi razonode unutar zemlje putuju čak 10,8 puta. Za usporedbu, Bugari to čine 12,3 puta. Stanovnici svih drugih zemalja manje, primjerice, Britanci 4,5 puta. U Eurozonu ispitanici iz Hrvatske radi razonode putuju rekordnih 2,8 puta godišnje, gdje su izjednačeni sa Šveđanima, te nadmašuju stanovnike svih drugih zemalja.

skrivena blaga Europe
BiH – Jajce | © Ermedin Islamcevic / 500px.com

Jednako je i u kategoriji putovanja izvan Eurozone – Hrvati to čine 1,7 puta godišnje, a za petama su im Šveđani s 1,5 putovanja na godinu. U prosjeku, većina Europljana voli putovati na kratkim udaljenostima u vlastitoj ili u susjednim zemljama te radi razonode putuju 1,5 puta godišnje.

skrivena blaga Europe
Kazakhstan | Foto: © Murchundra / istockphoto.com

Kad je riječ o inozemnim destinacijama koje posjećuju, ispitanici iz Hrvatske najčešće putuju u Bosnu i Hercegovinu (18%), Austriju (16%), Sloveniju (14%), Italiju (13%). Kad je riječ o Hrvatskoj kao odredištu, najčešće je biraju Mađari (8% ispitanika iz Mađarske je zadnji put radi razonode putovalo u Hrvatsku), Poljaci (7% ispitanika) i Talijani (4% ispitanika).

Pogledajte i istražite 44 skrivena blaga Europe!

Započnite pregled galerije klikom na strelicu “sljedeća”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Loading…

Komentari

komentara

gosucker

Postali smo dio platforme GoSucker, mreže koja okuplja portale u Hrvatskoj

uber

Uber uzvratio udarac taksistima, kuponom “sloboda kretanja” daruju 35 kuna za prvu vožnju