in

Na prvi dan ljeta kreće raj za uši – slavimo Svjetski dan glazbe

Veliki hrvatski gradovi obilježit će ovaj, veoma važan, svjetski dan

Prvi dan ljeta, 21. lipnja obilježava se i kao Svjetski dan glazbe. To jest Fête de la Musique. Svake godine na taj dan glazbenici amateri, ali i profesionalci, širom svijeta besplatno nastupaju na otvorenim pozornicama, gradskim ulicama, trgovima, kolodvorima i muzejima.

Francuska je kriva za sve

Cijela priča započela je 1976. godine u Francuskoj. Američki glazbenik Joel Cohen, tadašnji zaposlenik jednog radija dobio je ideju da se prvog dana ljetnog solsticija održi cjelodnevna manifestacija slavljenja glazbe. Ideju je 1981. godine prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang pa se ona već iduće godine počela i manifestirati. Prvo u Francuskoj, a zatim vrlo brzo i na međunarodnoj sceni. Danas se ovaj festival održava u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima. U mnogim afričkim državama proglašen je i nacionalnim praznikom.

svjetski dan glazbe
Svjetski dan glazbe u Parizu 2009. godine | Foto: WIKI

Svjetski dan glazbe obilježit će se diljem Hrvatske

Hrvatska također sudjeluje u ovom slavljenju glazbe. Ove godine očekuju se nastupi preko 300 izvođača u raznim gradovima. Posebno u onima gdje Hrvatska glazbena unija ima svoje podružnice. To su Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Pula i Šibenik.

svjetski dan glazbe
Foto: Hrvatska glazbena unija

Glavno mjesto radnje u Zagrebu su mjesta u užem centru, odnosno Bogovićeva, Tomićeva i Tkalčićeva ulica, Trg Maršala Tita, Zrinjevac, Cvjetni, Europski i Britanski trg, Miškecov prolaz i Trg bana Jelačića.

Svjetski dan glazbe uz krilaticu „stvarajmo glazbu“

Slogan Svjetskog dana glazbe jest „failtes de la musique“- stvarajmo glazbu. Zato se na ovom festivalu mogu čuti različite vrste glazbe, od klasične pa do DJ-eva. „Organiziraju se besplatni koncerti i radionice s ciljem popularizacije glazbene kulture i sviranja instrumenata među mladima (i onima koji se tako osjećaju)“.

Svirajte do kasno u noć, policija vas ne može taknuti

Zanimljivo je da je taj dan, u mjestu početka priče, Parizu, dopušteno svirati instrumente do kasnih noćnih sati, a nitko vas ne smije prijaviti policiji. Zasad to nije dopušteno u hrvatskim gradovima, ali dopušteno je cjelodnevno slavljenje glazbe, a detaljni program pronađite na službenoj stranici festivala.  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Loading…

Komentari

komentara

radovi u jurišićevoj

Radovi u Jurišićevoj, ZET-ove linije 11, 12, 14 i 17 skreću na Glavni kolodvor

Macho Chocoberry

Stigao je novi Macho Chocoberry, čokoladna vrata raja od kojeg svima cure sline